HYVÄ HAPENOTTOKYKY SUOJAA MS-AIVOJA



Treenin ja fyysisen terveyden suhdetta MS-tautiin on kartoitettu monin tavoin ja näkemistäni tutkimuksista yksi on jäänyt erityisesti mielen päälle. Vuonna 2010 julkaistu "Aerobic fitness is associated with gray matter volume and white matter integrity in multiple sclerosis" (Prakash ym.), mistä myös Science Daily uutisoi tuolloin otsikolla "Exercise helps protect brain of multiple sclerosis patients, study suggests". Edellä mainitussa tiedeuutisessa tutkimustulokset on mukavasti selostettuna ja tutkimusta johtaneen Ruchika Prakashin kommentointi antaa lisävaloa asiaan. 

Mitä tutkimuksessa sitten tutkittiin? 

Tähän Ohio State Universityn toteuttamaan tutkimukseen valittiin 21 relapsoivaa MS-tautia sairastavaa naista sekä 15 vastaavan ikäistä tervettä kontrollihenkilöä, naisia hekin. Kaikilta tutkittavilta kartoitettiin seuraavat kolme seikkaa:

1) Kardiorespiratorinen kunto; tutkittavilta mitattiin maksimaalinen hapenottokyky (rasitustesti + hengityksen kaasuanalyysi), mikä on yksi parhaimmista kestävyyskunnon mittareista.  

2) Kognitiivinen suorituskyky: erilaisien neuropsykologisia testejä, joilla kartoitettiin mm. työmuistia, prosessointi nopeutta, visuospatiaalista prosessointia jne. 

3)  Aivokudoksen tila: aivojen magneettikuvantamisella (High-resolution structural images) mitattiin harmaan atrofiaa, vaalean aineen rakenne ja MS-leesioiden tila. 


Kun tutkijat analysoivat edellä mainittujen mittauksien tuloksia, niin aivan odotetusti MS-potilaiden tilanne erosi terveistä kontrollihenkilöistä; kognitiivinen suorituskyky oli terveitä heikompi ja magneettikuvantamiset osoittivat MS-tautiin liittyviä vaurioita, atrofiaa ja leesioita. 

Tutkimuksen kiinnostavin juttu oli se, että MS-tutkittavien keskinäisessä vertailussa todettiin yhteys maksimaalisen hapenottokyvyn (siis fyysinen kunto) ja kognitiivisen suorituskyvyn sekä magneettikuvantamislöydöksien kesken; paremmassa fyysisessä kunnossa olevien kognitiivinen suorituskyky oli merkittävästi parempi, samoin kuin aivokudoksen tila. Tutkimusta johtaneen R.Prakashin mukaan fyysinen kunto näkyi pienempinä MS-leesioina sekä aivojen harmaan- /vaalean aineen vähäisempänä kudoskatona, osalla hyväkuntoisista tilanne lähes sama kuin terveillä verrokeilla (alla lainaukset Science Dailyn artikkelista). 





Tämän tutkimuksen julkaisusta on jo kahdeksan vuotta ja asia on edelleen selvittelyjen kohteena. Itse näen ihan järkeenkäypänä sen, että aerobinen treeni ja sen myötä kasvanut fyysinen kunto heijastuu myös keskushermostoon suotuisasti. Aiheeseen liittyen jenkkitutkijat (Motl & Sandroff) julkaisivat artikkelin aivan vastikään ja kyseisen artikkelin punainen lanka oli se, että liikunta suojaa MS-potilaiden keskushermostoa ja sen toimintaa. Tutkimusteksteissä vilahtelee toistuvasti sana "neuroprotection" ja data osoittaakin vahvasti siihen suuntaan, että liikunnalla on hermokudosta suojaavia mekanismeja (mm. verenvirtauksen kohentuminen aivoissa, hermokasvutekijöiden pitoisuuksien kasvu).
"The reviewed research indicates a proliferating body of evidence describing physical fitness, physical activity,and exercise effects on cognitive performance and neuroimaging outcomes (ie,CNS functioning) in MS, with the consistent and strong association between cognitive performance and neuroimaging outcomes in this population as a backdrop"

Eipä ihme, että alan tutkijat suosittelevat liikuntaa osana MS-taudin hoitoa. MS asettaa omia, yksilöllisiä rajoja liikunnan toteuttamiselle, joten tämä seikka luonnollisesti huomioitava. Marjan treeniohjelmassa aerobinen, yleiskuntoa nostava liikunta on ollut jollakin tavalla mukana diagnoosista lähtien. Hänen treeniohjelma on paljolti yhdistelmä voimaharjoittelua ja kestävyysominaisuuksia lisäävää harjoittelua. Pääsääntöisesti tuo aerobinen treeni on joko reipasta kävelyä tai lenkkeilyä. Nyt talven jälkeen aloitimme jälleen lenkkeilyn ja muistaen "sisäänajon" eli ensimmäiset lenkit olivat todella keveitä, jalkojen totuttelua. Pikkuhiljaa matkaa ja vauhtia on voitu lisätä. Sykemittari on ollut loistava väline kunnon mittauksessa.


Kommentit

Suositut tekstit