VOIMAHARJOITTELU EHKÄISEE MS-POTILAIDEN AIVOJEN KUDOSKATOA



Vuonna 2004 julkaistu, pienehkö Yhdysvaltalaistutkimus antoi viitteitä siitä, että voimaharjoittelussa on potentiaalia MS-taudissa; tutkittavien suorituskyky parantui, fatiikki ja invaliditeetti vähenivät. Tuon pienen pilottitutkimuksen jälkeen voimaharjoittelua on tutkittu kasvavissa määrin. Juurikin tuo Whiten tutkimusryhmän julkaisu oli ensimmäisiä minkä itsekin menneinä vuosina luin ja sen myötä sitten lisää.

Viime vuoden puolella aiheesta julkaistiin erittäin kiinnostava tutkimus, minkä tuloksia myös uutisoitiin kohtuu näkyvästi. Tekstin yläpuolella oleva kuva on Medical News Today:n artikkelista (1.8 2017). Tanskalainen tutkimusryhmä (Ulrig Dalgas ym.) kartoitti progressiivisen voimaharjoittelun vaikutuksia MS-taudin sairauden etenemiseen liittyviin mittareihin. Tutkimukseen värvättiin yhteensä 35 relapsoivaa tautimuotoa sairastavaa, jotka jaettiin kahteen ryhmään: treeniryhmä ja verrokkiryhmä (tai "odotusryhmä", joka noudatti samaa ohjelmaa viikoilla 24-48). Magneettikuvantamiset ja ylipäätään potilaiden tilanne kartoitettiin lähtötilanteessa, 24 viikon ja 48 viikon kohdalla. Voimaharjoittelu koostui kahdesta viikottaisesta harjoittelusta, joissa tavoitteena on nousujohteisuus. Alaraajoille treeniliikkeitä tehtiin neljä ja yläkeholle kaksi liikettä.  

Tutkimuksen päätulos oli se, että jo puolen vuoden voimaharjoittelu sai aikaan MRI kuvantamisella todennettuja positiivisia muutoksia; treenin myötä MS-potilaiden aivojen kudoskato hidastui merkittävästi ja osassa aivoalueita hermokudos jopa lisääntyi (kuva tutkimuksesta alla), mikä on todella kiinnostava seikka. Tutkimusta johtanut Ulrik Dalgas Aarhus:n yliopistosta totesi Medical News Today:n haastattelussa, että heidän tutkimus on ensimmäinen maailmassa, joka mittattavasti osoittaa fyysisen harjoittelun suojaavan MS-potilaan hermokudosta. Keskushermoston kudoskatoa pidetään yhtenä MS-taudin etenemisen mittareista, joten tässäkin mielessä tutkimusta voidaan pitää tärkeänä. Voimaharjoittelun tai kehon voimatason yhteyttä aivojen hyvinvointiin on tutkittu aiemminkin, paljolti ikääntyneiden ihmisten kohdalla ja tulokset puhuvat sen puolesta, että asiat liittyvät toisiinsa.
(esim. "A systematic review of the evidence that brain structure is related to muscle structure and their relationship to brain and muscle function in humans over the lifecourse")

Marjan kohdalla voimaharjoittelua on yleensä 2-3 kertaa viikossa. Treeneissä olemme painottaneet "isoja liikkeitä" (kuten kyykky), koska ne ovat tehokkaita ja kuormittavat isoja lihasryhmiä. MS-tauti on kovin yksilöllinen sairaus, joten tämä seikka on syytä huomioida harjoituksia suunniteltaessa ja tehtäessä. Marjankin kohdalla aloiteltiin pikkuhiljaa, kehoa kuunnellen ja oikeaa suoritustekniikkaa hakien. Vuosien varrella on ollut hyvin rohkaisevaa nähdä, että Marjalla voimataso ja kehitys ovat menneet parempaan suuntaan, diagnoosista huolimatta. Suosittelen ainakin harkitsemaan voimaharjoittelun lisäämistä, osaksi omaa hoitoa. 


Kommentit

Suositut tekstit