LUMEKONTROLLOITU TUTKIMUS: Q10 HELPOTTAA MS-FATIIKKIA JA DEPRESSIOTA



Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on vitamiinin tapainen aine, mikä on erityisesti liitetty solujen energian tuotantoon. MS-tautiin liittyen tutkimusdataa saisi olla enemmänkin, mutta eräs tutkimusryhmä (Sanoobar ym) on julkaissut kolme artikkelia, jotka pohjautuvat samaan potilasaineistoon. Tässä tuplasokkoutetussa tutkimuksessa oli 48 relapsoivaa MS-potilasta, joista puolet saivat 500 mg ubikinonia ja lumeryhmä vastaavan näköisiä plasebokapseleita. Tutkimuksen kesto oli 3 kuukautta. 


MS-tautiin liittyen 2015 julkaistiin tuplasokkoutettu tutkimus, missä mitattiin Q10 vaikutuksia MS-potilaiden fatiikkiin ja depressioon. Kahdessa ensimmäisessä julkaisussa (2013 ja 2014) keskiössä oli hapetusstressin ja MS-tautiin liittyvien tulehdusmarkkereiden tasot. Kolmannen tutkimusjulkaisun (2015) tavoitteena oli selvittää, että onko edellä mainittujen tasojen muutoksilla vaikutuksia MS-taudin fatiikkiin ja depressioon. Fatiikin osalta mittarina hyödynnettiin  FSS (fatigue severity scale) mittaria ja depressiota mitattiin BDI (Beck debression inventory) asteikolla.

Tutkimustulos: Q10 ryhmässä fatiikki väheni tilastollisesti merkittävästi (P=0.001), ryhmän FSS pistetysarvo pieneni 10 pistettä. Lumeryhmässä fatiikki hieman lisääntyi tutkimuksen aikana, 3 pistettä. Depression suhteen tulokset olivat saman kaltaisia; Q10 ryhmässä masennus hellitti myös merkittävästi (P=0.001), BDI pisteytys ryhmässä laski 4 pistettä (14.3 --> 10.27). Lumeryhmässä masennuspisteytys hitusen lisääntyi, 2,5 pistettä.   

Tutkimusjulkaisussa pohditaan ja esitetään, että MS-fatiikin ja masennuksen helpottuminen ubikinonilla liittyisi hapetus-stressin ja tulehduksen lieventymiseen. Myös mitokondrioiden (solujen "energiatehtaat") toiminnan kohentuminen huomioitiin tekstissä.  





Kaksoisokkoutuksen myötä tutkimus saa selkeästi painoarvoa, joskin tutkimuksen pienimuotoisuus sekä lyhyt kesto ovat sen kriittisiä kohtia. Tämän tutkimuksen pohjalta ei luonnollisesti voi vielä vetää selkeitä johtopäätöksiä asiassa. Tutkimustulos on kuitenkin mielestäni huomion arvoinen ja jatkotutkimuksille olisi selkeää tilausta. Tämä tutkimustulos oli myös esillä kansainvälisessä MS konferenssissa (ECTRIMS) 2015, joten ehkä joku tutkimustaho sai kipinää asiasta.

Omakohtaiset kokemukset ubikinonista rajoittuvat pariin vuoteen ja Marjalla annostus on ollut 300 mg vrk, siis selkeästi pienempi kuin tuossa yllä esitetyssä tutkimuksessa. Hänen huomio on ollut se, että kun Q10 on välillä loppunut, niin sen huomaa; hieman vetämättömämpi olotila. Tästä johtuen olemmekin pitäneet ubikinonin ravinnelistallamme.  Olemme tilanneet pääasiassa ulkomailta, koska Suomessa se on aika hinnakasta. 

Lähteet:

Sanoobar M, Eghtesadi S, Azimi A, et al. Coenzyme Q10 Supplementation Reduces Oxidative Stress and Increases Antioxidant Enzyme Activity in Patients with Relapsing-Remitting Multiple Sclerosis. International Journal of Neuroscience. 2013 May 10.

Sanoobar M, Eghtesadi S, Azimi A, et al. Coenzyme Q10 supplementation ameliorates inflammatory markers in patients with multiple sclerosis: a double blind, placebo, controlled randomized clinical trial. Nutritional Neuroscience. 2014 Jan 10.

Sanoobar M, Dehghan P, Khalili M, et al. Coenzyme Q10 as a treatment for fatigue and depression in multiple sclerosis patients: A double blind randomized clinical trial. Nutritional Neuroscience. 2015 Jan 20.



Kommentit

Suositut tekstit