ONKO KALAN SYÖNNILLÄ YHTEYTTÄ MS-TAUTIIN?



 Huhtikuussa 2018 pidetyssä neurologian konferenssissa (the American Academy of Neurology, Los Angeles) jenkkitutkijat esittelivät  tutkimustaan, missä selviteltiin kalan syönnin ja omega-3 rasvahappojen yhteyttä MS-tautiin. Tutkimusta johtanut Annette Langer-Gould esitteli tutkimuksen tarkoitusta näin: " Consuming fish that contain omega-3 fatty acids has been shown to have a variety of health benefits, so we wanted to see if this simple lifestyle modification, regularly eating fish and taking fish oil supplements, could reduce the risk of MS"

Tutkijoiden tavoitteena oli siis selvittää, että onko säännöllisellä kalan tai kalaöljykapseleiden syönnillä vaikutusta MS-taudin sairastumisriskiin. Tähän kysymykseen tutkijat hakivat vastauksia kartoittamalla 1153 ihmisen ravintotottumuksia. Tutkittavista noin puolella oli MS-diagnoosi tai vahva epäily MS-taudista (kliinisesti eriytynyt oireyhtymä, KEO). Ravintokartoituksen myötä tutkijat luokittelivat kalan- tai omega-3 saannin määriä; esimerkiksi korkean kalan syönnin luokitukseen kuuluivat ne, joiden syömistottumuksiin kuului kala vähintään kerran viikossa tai 1-3 annosta kuukaudessa yhdistettynä omega-3 ravinnelisään. Vastaavasti toiseen ääripäähän eli vähäiseen kalan syönnin ryhmään luokiteltiin ihmiset, jotka söivät kerran tai vähemmän kuussa kalaa, eivätkä käyttäneet omega-3 rasvahappoja. 

Tutkimuksen päätulos oli se, että korkeimpaan kalan- tai omega-3 saannin luokassa MS-taudin (tai KEO) riski oli 45 % pienempi. Erittäin kiinnostava tutkimushavainto! Tutkimusta johtanut Langer-Gould painotti, että tämä tulos viittaa asioiden väliseen yhteyteen ja vielä tarvitaan tutkimuksia, jotta tiedetään, että onko kalan- tai rasvahappojen saannilla kausaalista suhdetta. 

Tästä tutkimuksesta muistui mieleeni Australialaisen tutkimusryhmän julkaisu, Association of fish consumption and omega 3 supplementation with quality of life, disability and disease activity in an international cohort of people with multiple sclerosis (Jelinek ym. 2013). Tutkijat kartoittivat 2469 MS-diagnosoidun tilaa (relapsit, EDSS, elämänlaatu) ja ravintotottumuksia. Kartoituksen mukaan erityisesti kalansyönnillä oli aineiston mukaan selkeä yhteys:

"Those consuming fish most frequently and those taking the largest doses of omega 3s were more likely to have normal mobility or only some disability. Those not taking omega 3s were more likely to require major mobility support, and those taking omega 3s were more likely to be in the normal or some disability group"
....
Evidence supports a role for fish consumption and omega 3 intake in the pathogenesis and expression of MS. Early work by Swank [19] suggested a considerably lower incidence of the disease in coastal parts of Norway where fish consumption was higher than in more central parts where meat and dairy consumption was more common. Large scale epidemiological studies have supported this observation [20,21], with MS incidence by country strongly inversely related to fish consumption.


Edellä mainituissa tutkimuksissa tulos antaa viitteitä siitä, että kalansyönnillä on yhteyttä MS-tautiin,  mutta molemmissa julkaisuissa painotetaan jatkotutkimuksien tarvetta asian selkeyttämiseksi. Kalan syönnin suhteen on ollut puhetta ympäristömyrkyistä, joten tämäkin asia on hyvä tiedostaa. 




Kommentit

Suositut tekstit