ALFALINOLEENIHAPPO VÄHENTÄÄ MS-TAUDIN AKTIIVISUUTTA


Kesäkuussa 2018 norjalaisen tutkimusryhmän (Bjornevik K, Myhr KM, Beiske A, et al) tiedeartikkeli julkaistiin Multiple Sclerosis Journal:ssa.  Norjalaistutkijat olivat edelleen analysoineet 2012 julkaistua randomisoitua tutkimustaan omega-3 kalaöljyn vaikutuksista MS-taudin aktiivisuuteen ja tuon tutkimuksen lopputuleman oli se, että kalaöljyllä ei todettu aktiivisuutta vähentävää vaikutusta. Tässä uudemmassa kartoituksessa tutkijat selvittelivät, että onko kasvisperäisellä omega-3 rasvahapolla eli alfalinoleenihapolla yhteyttä sairauden aktiivisuuteen? 


Tässä kohorttitutkimuksessa analysoitiin 87 MS-potilaan verestä alfalinoleenihapon (=ALA) tasoja 6, 12 ja 24 kuukauden välein. Tutkittavien sairauden tilaa kartoitettiin  magneettikuvista  0, 9, 12 ja 24 kuukauden kohdilla (sokkoutettu analyysi) sekä EDSS invalideettiä 6, 12, 18 ja 24 kuukauden kohdalla.

Tutkimustulos:
Kasvisperäisen alfalinoleenihapon korkeammat tasot vähensivät MRI-kuvissa nähtävää sairauden aktiivisuutta merkittävästi; uusien T2- sekä T1-leesioiden  muodostuminen oli merkittävästi vähäisempää kun ALA-tasot olivat korkemmat. Samoin invaliditeetin eteneminen ja uusien relapsien esiintyminen oli vähäisempää, joskaan nämä arvot eivät saavuttaneet tilastollista merkittävyyttä. 

Tutkimuspaperissa viitattiin 2017 julkaistuun, erittäin laajaan kartoitukseen monityydyttämättömien rasvahappojen suhteesta MS-taudin sairastumisriskiin. Kaikkiaan 176 000 ihmisen (ns. Nurse Health Study) ravitsemustottumuksia ja MS-taudin sairastumisriskin analyysi osoitti, että kasvisperäisen omega-3 saannilla todettiin sairastumisia vähentävä vaikutus. Kiinnostava havainto tässä erittäin laajassa aineistossa oli se, että kalaperäisellä omega-3:lla ei todettu samaa: 


Myös Australialaisen tutkimusryhmän (Jelinek ym. 2013) tutkimuksessa löydettiin yhteys kasvisperäisen omega-3:n saannin ja sairauden aktiivisuuden suhteen; pellavasiemenöljyä lisäravinteena käyttäneillä relapsien määrä laski erittäin merkittävästi. 

"Our data for an effect on disease activity among participants with relapsing–remitting MS were also strong, with regression analyses showing markedly less likelihood of disease activity increasing for flaxseed oil supplementation. The very large (over 52%) reduction in relapse rate seen for those taking flaxseed oil in univariate analysis, and 61% reduction in likelihood of worsening relapse rate in multivariate analysis suggests that future randomised trials should test the relationship between MS relapse rate and flaxseed oil rather than fish oil as a supplement."
Professori George Jelinek on päätynyt kasvisperäisen omega-3:n kannalle ja pellavansiemenöljy kuuluukin yhtenä osana hänen OMS hoitoprotokollaansa. Lääketieteen tutkijana hän peräänkuuluttaa randomisoituja tutkimuksia asiasta. 



Kommentit

Suositut tekstit